Erle Stanley Gardner

Yhdysvaltalainen salapoliisikirjailija Erle Stanley Gardner (1889-1970) nautti maailmanlaajuista suosiota asianajaja Perry Masonista kertovien kirjojensa ansiosta. Gardnerin luoma Perry Mason oli erittäin suosittu hahmo, josta tehtiin radiokuunnelmia, TV sarjoja ja elokuvia. Gardner oli aikansa luetuimpia amerikkalaisia kirjailijoita ja hänen teoksiaan käännettiin useille kielille.

Käytyään koulua San Franciscon tienoilla, Gardner pääsi Valparaison yliopistoon Indianaan lukemaan lakia, mutta hänet erotettiin muutamien viikkojen kuluttua jonkin tappelunnujakan takia. Toimiessaan konekirjoittajana kalifornialaisessa asianajotoimistossa, hän opiskeli itsekseen sen verran lakia, että läpäisi asianajotutkinnon vuonna 1911. Hän toimi vuosina 1911-1918 asianajajana erään toisen lakimiehen leivissä Oxnardissa Kaliforniassa. Tällöin hän tutustui kiinalaisiin asiakkaisiin ja kiinnostui kiinan kielestä. Myöhemmin, 30-luvulla, hän matkusti puoleksi vuodeksi Kiinaan. Oltuaan kolmisen vuotta myyntimiehenä hän palasi takaisin asianajajan toimeen Kalifornian Venturaan.

1920-luvun alkupuolella hän alkoi kirjoittaa jännityskertomuksia ja lännenjuttuja viihdelukemistoihin. Gardner oli ahkera kirjoittaja. Esimerkiksi vuonna 1926 hän kirjoitti 97 tarinaa, joista 26 Black Mask – lehteen. Näiden ansiosta hän saavutti kuuluisuutta kirjoittajana jo ennen ensimmäistä romaaniaan. Muutamia Gardnerin Black Maskiin kirjoittamia juttuja on julkaistu myöhemmin suomen kielellä novellikokoelmassa Kuolleen miehen kirjeet (Book Studio 1991).

Lukemistoissa julkaistut tarinat olivat niin suosittuja, että Gardner rohkeni koettaa täyspitkän romaanin kirjoittamista. Vuonna 1933 ilmestyikin ensimmäinen Perry Mason – romaani, The Case of the Velvet Claws. Vielä samana vuonna ilmestyi The Case of a Sulky Girl. Kirjat saivat hyvän vastaanoton ja Gardner jätti lakimiesuransa saman tien. Nämä varhaiset Mason – tarinat olivat tyyliltään vielä alkuajan salapoliisinovellien kaltaisia, mutta pian Perry Masonista kehittyi omaleimainen ja valtavan suosittu asianajaja. Masonista kertovia romaaneja kertyi yli 80. Gardner saneli kertomuksensa vahasylinterille, silloiselle sanelukoneelle ja sihteeri kirjoitti ne sitten puhtaaksi.
 
Perry Mason (Raymond Burr) kuulustelee todistajaa oikeudessa.
Perry Mason - tarinoista tehtiin myös radiokuunnelmia, TV sarjoja ja elokuvia. Puolen tunnin kuunnelmia radioitiin 12 vuotta. Televisiosarja Perry Mason Show jatkui vuodesta 1957 vuoteen 1966, jaksoja kertyi kaikkiaan 271. Sarja pyöri myös Suomen televisiossa. Perry Mason – tarinat, niin kirjat kuin TV-sarjakin, noudattivat pitkälti samaa kaavaa. Perry Mason ottaa rikoksesta syytetyn asiakkaakseen ja yhdessä yksityisetsivä Paul Draken kanssa hän tutkii tapahtumia. Asiakasta syytetään selvästi väärin perustein ja oikeuskäsittely alkaa. Huolimatta poliisin ja syyttäjän itsevarmasta asenteesta ja ilmiselvistä todisteista, Mason kääntää oikeuskäsittelyn kulun syytetyn eduksi tuomalla esiin aivan uutta todistusaineistoa.

Erle Stanley Gardner kirjoitti Perry Mason – tarinoiden lisäksi myös muita jännityskirjoja. Hän kirjoitti vajaat 30 humoristista salapoliisikertomusta salanimellä A.A.Fair. Näissä kirjoissa seikkailevat B.Cool & D.Lamm yksityisetsivätoimiston salapoliisit Bertha Cool ja Donald Lamm. Näitä on suomennettu tietääkseni 13.
 
Erle Stanley Gardner ja Jean Bethell

Vuonna 1921 Gardner oli avioitunut Natalie Talbertin kanssa ja heillä oli tytär Grace. Avioliitto päättyi kuitenkin vuonna 1935, mutta he eivät virallisesti eronneet. Vasta Natalien kuoltua Gardner avioitui pitkäaikaisen yksityissihteerinsä, Agnes Jean Bethellin kanssa vuonna 1968. Agnes oli myös Masonin sihteerin, Della Streetin esikuva.

Perry Mason – tarinoissa on silmiinpistävänä piirteenä yleisen syyttäjän toiminta. Hänelle näyttää olevan tärkeintä saada joku nopeasti tuomituksi, eikä niinkään rikoksen perinpohjainen selvittely ja totuuden esille saaminen. Erle Stanley Gardner on ilmeisesti nähnyt tällaista todellisuudessa tapahtuvan, koska hän oli mukana perustamassa Court of Last Resort – järjestöä. Tämä asiantuntijajärjestö otti uudelleen tutkittavakseen sellaisia oikeusjuttuja, joissa voitiin epäillä syyttömän joutuneen tuomituksi.

Erle Stanley Gardner harrasti nyrkkeilyä ja luontokuvausta ja matkusteli laajasti. Hän asui omalla maatilallaan Kalifornian Temeculassa vuodesta 1931 lähtien aina kuolemaansa saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti