tiistai 24. heinäkuuta 2018

Epäröivä emäntä

Erle Stanley Gardner
Epäröivä emäntä

Gummerus 1960 – Salama 77
The case of the Hesitant Hostess 1953

"Teoksen näyttämönä on tuttuun Gardner-tyyliin oikeussalin omalaatuisen kiihottava ilmapiiri. Perry Masonin ja hänen vastapelurinsa yleisen syyttäjän kaksinkamppailu on yllätyksellinen ja värikäs kuten aina, mutta nyt vetää oikeussalin sensaationnälkäisen yleisön päähuomion puoleensa myös kolmas esiintyjä. Hän on nuori, kaunis nainen, jonka Mason jutun kestäessä havaitsee poikkeuksellisen älykkääksi ja tärkeäksi todistajaksi. Jopa niin tärkeäksi, että kaikki riippuu tästä 'epäröivästä emännästä'. - Gardner tuntee erinomaisesti Amerikan monimutkaisen lainkäytön ja oikeudenkäyntimenetelmät, sillä hän ole ennen kirjailijaksi antautumistaan Kalifornian huomatuimpia rikosasianajajia."

Varatonta entistä myyntimiestä Albert Brogania syytetään aseellisesta ryöstöstä. Oikeus on määrännyt Perry Masonin hoitamaan varattoman syytetyn puolustusta ilmaiseksi. Mason tekee parhaansa ja nuuskii jutussa palaneen käryä. Tarina alkaa oikeudenkäynnin jo ollessa käynnissä. Viikonlopputauon aikana Mason suorittaa empiirisiä tutkimuksia ryöstön uhrin omistamissa yökerhoissa ja näiden ”viihdetyttöjen” parissa. Oikeat konnat saadaan kiikkiin ennen oikeudenkäynnin päättymistä. Tämä on keskitasoinen Mason -tarina. 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1960: ”Gardner asettaa tällä kertaa Perry Masonin heti kirjan alussa näyttämään taitoaan rikkiviisaan ristikuulustelutekniikan hallinnassa ja soluttaa juonen mukaan vasta vähitellen. Päätös näytellään sitten aikanaan Gardnerille luonteenomaiseen tapaan oikeudenistunnossa, missä Perry Mason jälleen loistaa sekä vilkkaan älynsä että onnellisten sattumien ansiosta. Gardneria on suomennettu niin paljon, että otaksun sitä kirjastoihinkin jo tähän mennessä ehtineen kohtuullisen annoksen, joten enpä ryhdy suosittelemaan, vaikka tämä ehkä hiukan nouseekin tekijän keskitason yläpuolelle.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti