maanantai 23. heinäkuuta 2018

Huolimaton amor

Erle Stanley Gardner
Huolimaton amor

Gummerus 1969 - Salama 171
The case of the careless Cupid 1968

"Nainen ryntää palavissaan Perry Masonin toimistoon. Hän sanoo nimekseen Selma Anson ja väittää että häntä seurataan, tai paremminkin, että joku mies on seurannut häntä jo viikon. Kiireittensä vuoksi Mason ei juuri ehdi tutkia tapausta, vaan siirtää jutun rutiiniluonteisena Paul Draken etsivätoimistoon. Mutta tapahtumasta ei ehdi kulua kauaakaan, kun siinä ilmenee seikkoja jotka pakottavat Masonin uhraamaan Selma Ansonille kaiken aikansa. Miehensä kuoleman jälkeen rouva Anson on nostanut vakuutusrahat ja saanut näin itselleen sievoisen omaisuuden. Nyt epäilyt miehen arsenikkikuolemasta ja poliisin painostus ovat saaneet hänet harkitsemattomaan pakoon. Yksityiskoneella Perry Mason lähtee tavoittamaan rouva Ansonia joka yrittää päästä Meksikoon. Osavaltion lakien mukaan pako on varma todistus hänen syyllisyydestään. Mason saa kuitenkin ennen poliiseja yhteyden rouva Ansoniin ja lavastaa mutkikkaalla tavalla matkan merkityksen toiseksi. Yleinen syyttäjä Hamilton Burger on raivoissaan; hän ei ole ollenkaan varma Selma Ansonin syyttömyydestä. Myös Masonin hän aikoo siivota asianajajan virasta likeisten temppujen vuoksi. Kun oikeudenkäynti alkaa, on Mason vastaajana todella heikoilla."

Lukuisten Pery Mason -tarinoiden joukossa tämä on hyvää keskitasoa. Asetelma sinänsä ei tuo mitään uutta tyypilliseen Mason -tarinaan, mutta juttu on konstailematon ja sujuva. 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1969: ”Sangen uutta tuotantoa edustava Perry Mason-tarina, joka on tehty ammattimiehen rutiinilla, mutta jollakin tavoin innottoman tuntuisesti. Keski-ikäinen leskirouva on miehensä kuoltua hankkinut soman omaisuuden ja päättänyt sen lisäksi solmia uuden avioliiton, mutta silloinpa aletaankin menneisyyttä penkoa, ja rouva on ennen pitkää syytteessä miesvainajansa myrkyttämisestä. Perry Masonilla on sekä vaivaa että aivot yötä ennen kuin rouvan maine on puhdistettu ja oikeat syylliset jalkapuussa. Aivan pitäviltä eivät todistelut vaikuttaneet, mutta kesähelteen uuvuttamana ei lukijakaan ole vaativimmillaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti