sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kolmas laukaus (A.A.Fair)

Erle Stanley Gardner (A.A.Fair)
A.A. Fair
Kolmas laukaus 
Otava 1961 
Bedrooms have windows 1949 

“Hän oli pienikokoinen, hyvin muodostunut dynamiittipakkaus. Korkeapovinen, hoikkavyötäröinen ja pyöreälanteinen – oikea taskukokoinen Venus. Hänellä oli suuret ruskeat silmät ja hunajanväriset hiukset. Ja nyt Venus oli vihainen kuin ampiainen. Liehakoivan lipevä tyyppi, joka hoiti cocktailbaaria, yritti selittää näkökantaansa. Tytön kaltaisen täydellisen olennon olisi luullut pääsevän sisään mihin hyvänsä. Keskihintaisten autojen tuottajat olisivat vallan mainiosti voineet käyttää häntä valokuvamallina. Tyttö olisi sopinut myös erinomaisesti lentoemännäksi, hänen suuret ruskeat silmänsä olisivat saaneet miespuolisten matkustajien sydämet läpättämään. Mutta nyt nuo silmät salamoivat. Hän sanoi: 
-Luuletteko minua joksikin katunaiseksi, vai? 
-Oh, ei, en tarkoittanut mitään sellaista, baarimestari kiiruhti vakuuttamaan. – Meillä on vain sellaiset määräykset. Laki kieltää päästämästä sisään naista, jolla ei ole miesseuraa.
Tässä vaiheessa asioiden kulkuun tarttuu Donald Lam, Bertha Coolin ja Donald Lamin etsivätoimiston nuorempi osakas. Tuloksena on verrattoman jännittävä ja hirtehisen hauska salapoliisiromaani, jonka sankaripari ei turhaan ole saavuttanut maailmanmainetta.”

Vaikka näissä A.A.Fairin eli Erle Stanley Gardnerin romaaneissa kuvataankin kohtalokkaita naisia yllä olevaan tyyliin, tarinat ovat yllättävän siistejä. Suudelmaa pidemmälle ei milloinkaan mennä. Aivan muuta juttua tutkiessaan Lam tutustuu yllämainittuun taskukokoiseen Venukseen. Sen myötä hän joutuu sekoitetuksi eräässä motellissa tehtyyn murhaan. Lam tutkii juttua ja joutuu itsekin epäillyksi. Hänellä on kiire pysytellä askeleen poliisia edellä, että ehtisi selvittää tapahtumien kulun ennen kuin poliisi pidättää hänet murhasta syytettynä. Kyseessä on eräs parhaista Cool & Lam –tarinoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti