maanantai 23. heinäkuuta 2018

Perry Mason ja rahakas hatturasia

Erle Stanley Gardner
Perry Mason ja rahakas hatturasia

Gummerus 1968 – Salama 159
The case of the worried waitress 1966

"Ravintolan sääntöjen vastaista on, että tarjoilijatar piirittää asiakkaita saadakseen neuvoja tai tietoja. Mutta Katherine Ellis, Kit, ei ollut vain nuori ja kaunis, oli aivan ilmeistä, että hän oli syvästi huolissaan. Niinpä Perry Mason lopetettuaan lounaansa jätti tytölle viestin: "Tavallinen palkkioni neuvottelusta on 10 dollaria." Sitten hän sanoi nauraen Dellalle, että jos tyttö ei saapuisi toimistoon, Asianajajaliitto nähtävästi syyttäisi häntä asiakkaiden kalastamisesta. Mutta Kit tuli, jo seuraavana aamuna, ja hetkessä Perrylle selvisi, että tytöllä oli täysi syy olla levoton - tosiaankin, tämä oli pahassa pulassa."

Rahattomaksi jäänyt hyvin toimeen tulevan perheen opiskelijatyttö muuttaa Sophie -tätinsä luo asumaan. Hän saa paikan tarjoilijana ja yrittää sinnikkäästi saada siitä toimeentulonsa. Sophie -tädin luona tapahtuu kummallisia asioita ja hän päättää kysyä neuvoa Perry Masonilta. Mason kiinnostuu asiasta uteliaisuuttaan ja myös tytön kauneuden takia. Della Street kuvaa tyttöä numerosarjalla 85-60-85. Tyttö löytää Sophien huonetta siivotessaan komerosta täynnä rahaa olevia hatturasioita. Kuitenkin täti elää kituuttaen ja pitää Katherineakin nälässä. Toisinaan täti taas ajelee taksilla ostoksia tehden. Sitten Sophie -tädin luona vieraileva heppu syyttää Katherinea 100 dollarin varastamisesta. Katherine soittaa Masonin paikalle ja tarina saa uusia käänteitä.

Tämä on keskitasoa mukavampi Mason -tarina. Jopa Masonin alituinen vihamies, syyttäjä Hamilton Burgerkin tuumaa: "Perry, jos olet tässä suhteessa oikeassa, suon sinulle mielelläni voittosi." Kirja päättyy sanoihin: "Mason myhäili Hamilton Burgerille ja tarttui piirisyyttäjän ojennettuun käteen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti