tiistai 24. heinäkuuta 2018

Ulvovan koiran tapaus

Erle Stanley Gardner
Ulvovan koiran tapaus

WSOY 1992 - Sapo 363
The case of the howling dog 1934

"Naapurin koiran ulvonta saa Arthur Cartwrightin raivon partaalle. Hän pyytää asianajaja Perry Masonia puuttumaan tilanteeseen, sillä hänen mukaansa naapuri on opettanut koiransa ulvomaan tehdäkseen hänet hulluksi. Taikauskon mukaan ulvominen tietää kuolemaa, ja Cartwright sattuu kaiken lisäksi uskomaan tähän. Perry Mason vaistoaa, että hänen asiakastaan piinaa muukin kuin pelkkä taikausko, ja kun sekä koira, että omistaja löydetään kuolleina, Masonin täytyy ottaa ohjat käsiinsä."

Tässä tarinassa Perry Mason luistelee liukkaalla jäällä, kuten yksityisetsivä Paul Drake häntä tavan takaa varoittelee. Hän pelastaa syytetyn naisen sähkötuolista epätavallisilla ja kieroilla konsteilla. Kuitenkin hän arvelee, että nainen on voinut olla syyllinenkin: "Saattaa olla, että jos hän jotakin teki, hän teki sen itsepuolustukseksi. Olen varma, että hän teki. Hän joutui puolustautumaan koiraa ja miestä vastaan. Minä kuitenkin esiinnyin vain hänen asianajajanaan."
"Hehän ottavat hänet kiinni ja haastavat uudestaan oikeuteen", Della Street sanoi. Perry Mason hymyili ja pudisti päätään. "Sitäpä he eivät tee. Siksi en antanut heidän hylätä syytettä. Syytteen hylkääminen ei olisi estänyt uutta syytettä. Nyt hän on jo kohdannut valamiehistön ja ollut kerran vaarassa. Häntä ei enää koskaan elämänsä aikana voi panna syytteeseen tuosta rikoksesta, tulipa esiin mitä todisteita tahansa."
"Sinä olet pyhimyksen ja paholaisen risteytys", Della Street sanoi Masonia tuijottaen.

Näissä Perry Mason -kirjoissa esitetään amerikkalainen oikeuslaitos todella kummallisessa valossa. Poliisit nappaavat käsiinsä ensimmäisen tielleen osuvan epäillyn ja käyttävät kaiken voimansa ja aikansa todistaakseen tämän syyllisyyden. Ei tule kysymykseenkään, että yritettäisiin saada selville, mitä todella tapahtui, ja onko muita mahdollisia epäiltyjä. Perry Mason sanookin ylikonstaapeli Holcombille: Teissä veikkosissa on ainoastaan se vika, että te löydätte kuolleen miehen ja alatte heti etsiä sopivaa epäiltyä. Te ette etsi todisteita ja yritä katsoa mihin ne viittaavat." 

Toivon ettei Yhdysvalloissa - eikä missään muuallakaan - ole todellisuudessa tällaista oikeuslaitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti