tiistai 24. heinäkuuta 2018

Kukkakauppias ja kuolema

Erle Stanley Gardner
Kukkakauppias ja kuolema

Tammi 1952 – Sormenjälkisarja 11
The Case of the Silent Partner 1940

Sormenjälkisarjan no.11 takakannen teksti vuodelta 1952:
“1920-luvulla saavutti eräs nuori kalifornialainen juristi tarunomaisen nimen etevänä lakimiehenä. Kun hän esiintyi – tavallisimmin puolustusasianajajana – tiesi yleisö odottaa jotakin yllättävää käännettä jutussa. Ja hän suorittikin poikkeuksetta lopuksi musertavan tyrmäyksen. Ei ihme, että Erle Stanley Gardner (lue: gaadnö) tuli laajalti tunnetuksi. Mutta äkkiä hän katosi kuin maan alle. Yleisö oli pettynyt – mutta kauan sen ei tarvinnut odottaa. G ilmestyi jälleen julkisuuteen – jännityskirjailijana! Ja jo ensimmäisillä kirjoillaan hän löi itsensä läpi jännityskirjamarkkinoilla.

Hänen teoksensa säteilevät samaa räiskyvää älykkyyttä, erehtymätöntä loogillisuutta ja peräänantamatonta voimaa kuin koko hänen persoonansa oikeussaleissa. Hänen teostensa sankarina on kylmäjärkinen salapoliisilakimies Perry Mason. Masonissa yhtyvät ainutlaatuisella tavalla tinkimättömän oikeudenmukainen mielenlaatu ja mitä nerokkain salapoliisin vainu, ja on nautinto seurata hänen mestarillista työskentelyään hänen selvittäessään arvoituksellisia rikoksia.

Gerdner on nykyisin maailman eniten luettu jännityskirjailija. Vuonna 1943 myytiin hänen kirjojaan Amerikassa 4,5 miljoonaa kappaletta, vuoden 1946 viitenä ensimmäisenä kuukautena yli 13 miljoonaa kpl – ja nykyisin niitä myydään kaikkialla maailmassa kymmenille kielille käännettynä kymmeniä miljoonia vuosittain.

Olemme julkaisseet Sormenjälkisarjassamme – jossa ilmestyy vain ehdottomasti hyvää jännityskirjallisuutta – aikaisemmin kolme Gardnerin teosta: Onnelliset sääret, Murhaajan ääni ja Kiristäjä. Nyt ilmestynyt Gardnerin neljäs teos Kukkakauppias ja kuolema on jälleen ensiluokkainen jännitysromaani.”

Tässä kirjassa astuu näyttämölle luutnantti Tragg ja komisario Holcomb on siirretty muihin tehtäviin. Paul Drake vierailee tarinassa vain lyhyesti. Tämä lienee näistä varhaisista Mason –tarinoista paras. Muuan kukkakauppias kääntyy Masonin puoleen koska häikäilemätön kilpailija yrittää saada hänen kolme liikettään haltuunsa hämärin konstein. Tärkeä todistaja myrkytetään ja eräs heppu murhataan. Mason puolustaa kukkakauppiaan sairasta sisarta, jota syytetään hepun murhasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti