tiistai 24. heinäkuuta 2018

Kadonnut pojanpoika

Erle Stanley Gardner
Kadonnut pojanpoika

Gummerus 1969 – Salama 169
The case of the black-eyed blonde 1944

"Diana Regis on häikäisevä kaunotar. Mutta kun hän hätääntyneenä saapuu Perry Masonin toimistoon, hänen oikea silmänsä on lyöty mustaksi eikä hänellä ole yllään kuin turkki, kotitakki ja kengät. Mason kuuntelee kohteliaasti mutta innostumatta seikkailusta, joka jätti Dianalle muistoksi mustan silmän ja sai hänet pakenemaan työnantajansa Jason Bartsierin luota. Jupakka on äkkiä selvitetty. Mutta kyseessä onkin vain alkusoitto. Heti kohta Perry Mason ja hänen sihteerinsä Della Street löytävät ruumiin, ja ketäpä muuta epäillään murhaajaksi kuin kaunista Diana Regisiä. Poliisi ja piirisyyttäjä uhoavat tyytyväisyyttään uskoessaan viimein saaneensa pomminkestävän jutun Masonin asiakkaan pään menoksi. Perry Mason, Della Street ja Paul Draken etsivätoimisto saavatkin paiskia töitä, ennen kuin kadonneen pojanpojan arvoitus ratkeaa ja todellinen syyllinen löytyy."

Erle ei ollut parhaimmillaan tätä kirjoittaessaan. Tavanomainen Mason -kirjojen asetelma jää nyt jännittävää oikeussalidraamaa vaille. Tällä kertaa tapahtumat kuvataan jotenkin sekavasti, eikä päähenkilöiden tarinaa kerrota loppuun asti. Della ja Perry suutelevat pariin kertaan, mikä on uutta tässä omalaatuisessa asianajajan ja työnantajalleen omistautuneen sihteerin suhteessa.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1969: ”Asianajaja Perry Mason ja sihteerinsä Della Street pelastavat tällä kertaa murhasyytteestä kauniin vaaleaverikön, jolla on mustaksi lyöty silmä. Monimutkaisen juonen kuluessa käydään miljonääri-isoisän ja pojanvaimon välillä taistelua pojasta, joka sitten lopulta ei ole sukua kummallekaan. Terävämpiäkin Perry Mason-tarinoita olen vuosien kuluessa lukenut.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti