sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Julma rangaistus (A.A. Fair)

A.A.Fair
Julma rangaistus

Viihdekirjat 1965
The count of nine 1958


myös: Erle Stanley Gardner
Budhien arvoitus 
Uusi Suomi 1959


“Erle Stanley Gardner on tällä hetkellä tuotteliain ja taloudellisesti menestyksellisin englanniksi kirjoittava dekkarikirjailija, jonka kirjallinen toiminta on jatkunut jo yli 25 vuotta. Gardnerin kynän jälki tunnetaan paitsi Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös Intiassa, Japanissa ja Israelissa. Gardnerin sankari Perry Mason esittää pääosaa 56 salapoliisiromaanissa, Buddhien arvoituksessa hän esittelee toisen sankarinsa Donald Lamin, joka massiivisen yhtiökumppaninsa Bertha Coolin varjossa selvittelee miljoonikkokodissa tapahtuneita varkauksia. Bertha ja Donald ovat esiintyneet 18 dekkarissa.”

Donald Lam selvittää nokkelasti varkaustapauksen ja lopulta myös sen taakse kätkeytyvän varastettujen tavarain myynnin. Lisäksi hän auttaa poliisia selvittämään rikkaan miehen murhan. Bertha Cool puolestaan hermoilee ja manailee. Hän hämmästelee Donaldin kykyjä ja toteaa: ”Osteri minut syököön.” 

Kyseessä on sujuva pieni salapoliisitarina, joka jaksoi pitää lukijan mielenkiinnon yllä koko ajan. Tässä ei ole vielä niin paljon tyhjää suunsoittoa kuin joissain myöhemmissä Cool & Lam –tarinoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti