tiistai 24. heinäkuuta 2018

Auringonpalvojan päiväkirja

Erle Stanley Gardner
Auringonpalvojan päiväkirja
 
Gummerus 1957 – Salama 36
The case of the sunbather's diary 1955


"Gardnerin uudessa kirjassa muuan nuori nainen lähtee asuntovaunustaan aurinkoa palvomaan vain pieni kylpytakki harteillaan. Palatessaan hän huomaa sekä autonsa että asuntovaununsa kadonneen. Tämä tapaus saa liikkeelle yksityisetsivä Perry Masonin, joka pian huomaa sotkeutuneensa korviaan myöten perin sotkuiseen juttuun. Tapahtuu murhakin, ja Mason joutuu vastakkain vanhan kiistakumppaninsa Hamilton Burgerin kanssa, joka onneksi tälläkin kertaa turhaan yrittää saada häntä kaltereiden taakse."


"Vaaleaverikkö Arlene Duvall kertoo Remudan golfkerholla Perry Masonille oudon tarinan. Sillä aikaa kun hän oli ottamassa aurinkoa, joku varasti hänen Cadillacinsa, asuntovaununsa ja kaikki tavaransa. Niiden joukossa oli hänen kallisarvoinen päiväkirjansa. Blondi soimaa poliisia, joka epäilee hänen kätkeneen ne puoli miljoonaa dollaria, jotka hänen isänsä väitetään varastaneen. Isä on nyt vangittu mutta Arlene vakuuttaa heidän molempien olevan syyttömiä. Mutta kuka rahoittaa Arlenea? Miksi hänen täytyy niin epätoivoisesti löytää kadonnut päiväkirja? Kuka murhasi avaintodistajan? Oikeuden istunnossa Perry Mason taiturimaisesti paljastaa hämmästyttävän totuuden."

Juttu alkaa räväkästi: Alaston blondi soittaa Masonille metsän siimeksestä, golfkentän reunalla olevasta puhelimesta ja kertoo, että häneltä vietiin kaikki omaisuus, vaatteita myöten. Masonin sihteeri Della Street vie hänelle koltun päälle ja näin Mason pääsee kuuntelemaan naisen tarinan yksityiskohtaisemmin. Näissä vanhan ajan kirjoissa on joskus puolialaston typykkä kannessa ja moraalittomuuteen viittaava asetelma. Kuitenkin kertomus osoittautuu nykyisen mittapuun mukaan peräti siveäksi. Niin on tämänkin kirjan laita. Mason suhtautuu varauksella tytön vakuutteluun syyttömyydestään ja lupautuu auttamaan tätä sillä edellytyksellä, että jos tyttö osoittautuu syylliseksi, hän ei aio puolustaa tätä. Perry Mason -kirjat huipentuvat yleensä oikeudenkäyntiin. Tässä tapauksessa virallinen syyttäjä Hamilton Burger uskoo saaneensa Masonin kiinni väärästä valasta ja toivoo näin tämän menettävän asianajo-oikeutensa. Viime tingassa Masonille selviää asioiden oikea laita ja hän pystyy osoittamaan oikean syyllisen.
Tarina julkaistiin jatkokertomuksena The Saturday Evening Postissa vuonna 1955.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti