tiistai 24. heinäkuuta 2018

Kleptomaanin jäljet

Erle Stanley Gardner
Kleptomaanin jäljet

Gummerus 1944

Gummeruksen ajanvietekirjasto
Salama 48
The case of the shoplifter's shoe 1938

"Perry Mason, Yhdysvaltain kuuluisin puolustusasianajaja, saa hoidettavakseen vaikean tapauksen, murhajutun, jossa syytettynä on mitä herttaisin valkotukkainen vanha rouva. Rouva on menettänyt muistinsa liikenneonnettomuudessa ja hänet on lisäksi tavattu murhapäivänä varastelemassa eräästä tavaratalosta täysin tarpeetonta pikkutavaraa. Jutun tutkijoilla on yllin kyllin puuhaa ja hermoja hivelevää jännitystä, ennen kuin pystyvät selviytymään tästä monimutkaisesta ongelmasta, jonka asettelusta vastaa suosittu ja etevä Erle Stanley Gardner."

"Virginia Trentin mielestä hänen Sarah -tätinsä on saatava psykiatriseen hoitoon kleptomaniansa vuoksi. Täti jäi kiinni myymälävarkaudesta, vaikka hän on varakas. Kun tädin huostaan jätetyt arvokkaat timantit katoavat, Virginia kääntyy Perry Masonin puoleen. Virginian mielestä täti varasti timantit, mutta jalokivikauppias Austin Cullens on eri mieltä. Hän on jopa valmis antamaan anteeksi. Cullens kuitenkin murhataan ja Sarah-täti tavataan pakenemasta rikospaikalta."

Keskitasoinen ja tyypillinen Perry Mason -tarina. Mason sattuu tavaratalossa näkemään mielenkiintoisen tapauksen ja alkaa penkoa asiaa. Tilanne näyttää toivottomalta vielä oikeudenkäynnin alkaessa, mutta Mason onnistuu vakuuttamaan valamiehistön syytetyn viattomuudesta. Niin kuin hän tekee lukuisissa muissakin jutuissaan. Todellinen syyllinenkin on Masonin ja hänen Della -sihteerinsä tiedossa, mutta sitä he eivät poliisille kerro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti